dimecres, 16 de desembre del 2015

Del paper al volum








Es parteix d'un dibuix en alçat i visió lateral fet per una il.lustradora per acompanyar una nova marca.




Explicarem els diferents pasos del TALLER del 18.nov.2015

 

pas A
A. Realització del model en fang a mida real, en aquest cas s'ha agafat una pasta de moldejar de la casa JOVI de color blanc que endureix amb l'aire.  La deixem embolicada amb film per evitar endureixi rapidament i perdi la humitat necessària, així es mantindrà fins el dia que fem el Taller.

pas B
B. Comencem a elaborar el motlle. El farem en dues parts, primer agafem prou material argilòs fàcil de treballar i que previament s'ha d'haber pastat i deixar reposar per poder treballar amb ell. Fem un rectangle de mides mes grans que la nostre peça (deixem uns 10 cms per cada costat) i d'una alçada que agafi fins a la meitat del nostre model, que previament haurem marcat amb una ratlla per saber fins on hem d'arribar.

Posem el model fet amb fang damunt i anem amb una esaptula i altres eines retitrant material del suport perque el model vagi entrant per tots els costats.



pas C


C. Quan ja ho tenim ben colocat, retallem el sobrant argilós perque no ens quedi un motlle massa gran per omplir despres.





pas D



D. Agafem un element de base rodona (per exemple un tornavís) per fer una marca a cada costat, serviran per despres poder encaixar l'altre part de la peça que fem.




pas E
pas E

E. Agafem quatre fustes en forma de "L" i uns sarjants per subjectar les quatre parets, actuen d'encofrat recuperable en aquest cas. Si la peça es mes petita es pot fer amb la mateixa argila.
A les unions entre fustes per la part interior, ho sellem amb la amteixa argila perque al tirar el guix liquid no s'escapi.




pas F

F. Agafem una galleda amb aigua, i posem guix en pols formant un volcà, anem afegint guix fins que la part de dalt de la muntanya de guix surt de l'aigua.
Comencem a barrejar i interessa el guix sigui liquid pero no massa clar, aixi trigarà menys a endurir. En funció del volum s'hagi d'omplir se n'haurà de fer mes o menys.



pas G


G. Evoquem el guix abans endureixi fins a cubrir totalment la peça. Previament haurem pintat amb sabó i un pinzell tota la superficie que quedara en contacte amb el guix.







pas H
H. Es deixa reposar fins que el guix esta endurit, s'escalfa donada la racció es produeix a l'endurir el guix.  Al principi quan el guix encara esta liquid, conve sacsejar per eliminar les bombolles d'aire hagin pogut quedar.
Si veiem triga a endurir, podem posar una mica mes de guix en pols pel damunt, pero nomes al principi del proces.






 
pas I

I. Un cop endurit desencofrem les fustes que han aguantat el guix liquid amb molta cura per no arrossegar cap troç de massa. Li donem la volta al conjunt i retirem tota l'argila que hi havia. Ho deixem ben net i ara farem l'altre part del motllo que ens falta, repetint els pasos E a H, tornem a posar fustres d'encofrat, pintem amb sabo, fem guix i l'evoquem.



J. Ja tenim el motllo fet, ara em d'ajudar a que s'assequi si és necessari amb un escalfador extern. Amb molt de comte amb un element punxant treiem les restes argiles entre les dues peces de motllo, per despres mitjançant una escarpa poder separar les dues parts.
pas J




pas K
pas k

K. Ara ja podem treure de dins el motllo la peça original de fang. El nou motllo l'hem de deixar ben net de restes d'argila, ho fem amb pinzell i aigua fins quedar del tot net.







pas L

pas M
L. Posem el motlle de guix immers en aigua una estona, perque agafi tota la humitat necessaria

M. Posem a fondra la parafina fins a tenir-la liquida del tot, per aquesta peça s'han fet servir cinc espelmes normals, si es volgues tenyir de color es podria afegir una mica de pols de ceres de color.



N. Amb el motlle ben moll, el tanquem amb l'ajuda d'unes gomes per mantenir unides les dues parts i ja estara a punt per omplir amb la parafina fosa.

 

O. A mesura la parafina es va refredant i solidificant, baixa el nivell de la mateixa dins el motlle i n'hem d'anar afegint, primer es refreda la part mes exterior del motlle
pas 0
 
pas O




P. S'ha de deixar s'arrefredi del tot, inclús es pot posar a la nevera o al congelador. A l'arrefredar-se, la parafina es contrau fent mes facil el desmotllament de la peça final.






Q. Ja tenim la peça acabada, nomes fara falta amb un cuter eliminar les rebaves per deixar ben acabada la peça i la podrem pintar.



 
pas Q



Per ultim, comparem la peça de fang inicial amb la còpia feta amb parafina despres d'acabar el taller.


Jordi Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada