divendres, 18 de desembre del 2015

Recicla i guanya

Treball de Disseny 

1.      MAQUETA 3D

1.1.   Introducció (explicació del motiu per triar la forma de la maqueta)
La maqueta que es planteja consisteix en un recipient ovalat i transparent amb un mesurador que va marcant quina quantitat de material portem reciclat, de manera que amb diversos recipients permet fer una comparació del grau en el que els mateixos es van omplint. El que es busca es fer servir aquesta comparació a mode de competició amb l’intenció de motivar als infants a ser el grup que més recicla. Aquesta idea respon a un procés de gamificació d’una realitat que està a l’ordre del dia com és el reciclatge. L’objectiu és el d’apropar als infants al concepte de reciclatge a través del joc, i fer-los-hi veure la seva importància i conscienciar-los de la repercussió que poden tenir petits actes de reciclatge com el que proposa l’objecte plantejat.

1.2.   Funcionalitat, expressivitat (utilitat i materials de la peça de prova i definitius)
    La funcionalitat de la peça proposada seria, d’una banda, la de servir de contenidor de reciclatge per un tipus de material concret, i de l’altra, promoure un repte en els infants per tal d’arribar a omplir el recipient i aconseguir que el seu grup sigui el primer en emplenar-lo per complet, ergo els guanyadors. El mesurador que figura al recipient fa que l’avanç sigui fàcilment visible i quantificable, i que constitueixi un element motivador i lúdic. El material utilitzat en la fabricació de la peça ha de complir el requisit de ser transparent per tal de poder veure i mesurar els residus que es van reciclant.

La peça de prova s’ha fabricat amb material reciclat (ampolla d’aigua i revistes) per tal de ser conseqüents amb la idea en la que es basa. El material definitiu que proposaria seria el de plàstic biodegradable o plàstic reciclat, per tal de que tot tingui una coherència amb la voluntat de reciclar i de ser respectuós amb el medi ambient.

1.3.   Fotografies del procés

Dibuixos d’ideació



Recerca d’idees i materials similars

       Creació del disseny del producte amb el programa SketchUp


Creació de la maqueta del producte amb materials reciclats


1.4.   Fotografia de la peça (diferents punts de vista)

1.5.   Fotomuntatge (canvi d’escala o de materials)



2.      CARTELL PUBLICITARI
2.1.   Proposta de cartell publicitari


2.2.   Explicació dels recursos de la sintaxi de la publicitat que es fan servir en l’anunci proposat
L’anunci juga amb el recurs de la metàfora o símil, en tant que agafa referències del món dels videojocs per representar la voluntat lúdica de la proposta. D’altra banda, també té un element de fantasia, integrant elements d’un món imaginatiu com és el dels videojocs (el “+1” i la fletxa) en un escenari normal d’un pati escolar.

2.3.   Perfil de l’empresa triada
L’empresa que produiria el producte seria Ecoembes, una empresa especialitzada en reciclatge que promou campanyes de sensibilització i conscienciació a la societat.

2.4.   Perfil del comprador o client
El producte partiria de la voluntat d’inserir-se dins d’un projecte de la Generalitat per a promoure el reciclatge, com podria ser la campanya “envàs on vas”. A partir d’aquesta premissa, es podria dir que els destinataris principals serien els centres escolars tant públics com privats, però també associacions, esplais, o altres institucions relacionades amb el món infantil que tinguin la voluntat de promoure el reciclatge en les seves instal·lacions. En tot cas, no es tractaria d’un producte de comercialització particular.

2.5.   Documentació d’anuncis relacionats amb el recurs publicitari que s’ha fet servir





2.6.   Procés de creació del cartell publicitari


2.7.   Connotacions de l'anunci
     L’anunci té connotacions lúdiques pels símils de videojocs que s’han fet servir,  i de positivitat derivada de l’utilització de colors primaris de tonalitats vives. Tanmateix, la lectura i missatge de l’anunci són simples ja que la pretensió és que sigui comprès també pel públic infantil.


Marta Navarro

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada